• 03
  • 04
  • 01
  • 02

Aktuality

České vinařské oblasti

IMG 20190617 135233
IMG 20190617 141126
IMG 20190617 200342
IMG 20190618 113551
IMG 20190618 114014
IMG 20190618 132821
IMG 20190618 154307
IMG 20190618 133126
IMG 20190618 154323
IMG 20190618 162614
IMG 20190619 083615
IMG 20190619 114357
IMG 20190620 083034
IMG 20190620 101631
IMG 20190620 110357
IMG 20190620 114555
IMG 20190620 152636
IMG 20190621 100129

Studenti třetího ročníku oboru Vinohradnictví absolvovali v červnu exkurzi, na které měli možnost poznat významné české vinařské oblasti.

Nejdříve jsme se zastavili v pivovaru Regent v Třeboni, který byl založen už v roce 1379. Zde se žáci seznámili s výrobou piva, nealkoholických nápojů i se základy pivovarnictví v této oblasti. Po malé degustaci jsme se autobusem přesunuli k rašeliništi, do lokality NPR „Červené blato“, kde studenti pozorovali místní vzácnou flóru a faunu. Druhý den jsme navštívili jeden z největších vinařských podniků u nás - Bohemia sekt ve Starém Plzenci, zaměřený na výrobu šumivých, bílých a červených vín. Již od 40.let minulého století zde vznikají sekty v historických sklepech bývalého pivovaru. Dalším cílem naší exkurze byla vinařství v Praze Tróji - Vinice sv.Kláry a Salabka.Vinice sv.Kláry je památkově chráněnou součástí pražské Botanické zahrady. Původně byla spojena s Trojským zámkem. Salabka je viniční trať složená ze čtyř vinic. Milým průvodcem, který nás seznámil s provozem a zdejší činností, se stal bývalý absolvent naší školy Tomáš Osička, který zde působí už několik let. Třetí den jsme v Mělníku navštívili rodinné vinařství Kraus, které se věnuje výrobě vín, produkci hroznů a sazenic révy vinné stolních i moštových odrůd. Dalším zastavením bylo Školní hospodářství při České zahradnické akademii Mělník a posledním vinařstvím byly Velké Žernoseky. Zde se nám naplno věnoval p. František Kupsa. Návštěvu jsme ukončili sadou moravských písniček, které se díky výborné akustice nesly celým sklepem. Poslední dva dny jsme aktivně poznávali přírodní krásy naší republiky. Navštívili jsme NP České Švýcarsko – CHKO Labské pískovce a Pravčickou bránu, v Hřensku na loďkách soutěsky řeky Kamenice, v Lužických horách Panskou skálu u Práchně a obec Kytlice, kde své chalupy měly slavné herecké osobnosti, např. M.Horníček, T.Holý, Z.Řehoř, V.Brodský….

Poděkování patří všem vinařům, kteří nás přijali velmi přátelsky a snažili se předat našim studentům své znalosti a zkušenosti z vinařské praxe. Doufáme, že je studenti využijí ve své další odborné činnosti.

Ing. Miroslav Jícha, PhDr. Hana Kilianová

2. místo v orbě

Plakat
3BCF3B00 2122 48EE BE20 3DE32306E502
495A05B7 AC5C 4F34 A23E BE7DBEF5FC5D
8BF0C0E8 F653 47FC 9A71 6043F8734693
74E32B3E 1F5B 4FEF A14D E0B177872394
488B35E4 F06D 45AF BE35 232E7A5F4847
B9FD0DAE B19E 4E53 92F4 2829775E6F51
FA21B713 F50B 4387 980F D5E00594D1B5
Orba

Den na ekofarmě

IMG 20190919 090429
IMG 20190919 090514 5
IMG 20190919 091159 7
IMG 20190919 0933102
IMG 20190919 0949242
IMG 20190919 094200
IMG 20190919 105404
IMG 20190919 105456
IMG 20190919 110118
IMG 20190919 1118052
IMG 20190919 1323442

Dne 19.9.2019 se studenti 3.ročníků oboru Vinohradnictví, Agropodnikání i učebního oboru Zahradník zúčastnili odborné exkurze - Dne na ekofarmě ve Velkých Hostěrádkách. Cílem této akce byla propagace a podpora ekologického zemědělství, ochrany životního prostředí a zdravého životního stylu.   Veselá biofarma je zemědělský projekt, který je zaměřen na ekologické zemědělství. Spolupracuje se společností Sonnentor (výroba biočajů) a VH Agroton, který obhospodařuje 380 ha půdy. Naši žáci měli možnost vidět tyto způsoby hospodaření jak v živočišné výrobě v chovu prasat a ovcí, tak ve výrobě rostlinné, se zaměřením na pěstování rostlin léčivých, speciálních, ovocných...

Byla to tak jedinečná možnost porovnat běžné způsoby hospodaření   a vědomosti získané ve škole s těmi, které se uplatňují na ekofarmě. Součástí prohlídky byl i test zaměřený na určování ovocných druhů, zeleniny, speciálních plodin i rostlin doprovodných. V tomto úkolu nejlépe obstál student Aleš Veselý a Tomáš Lisý, k čemuž jim gratulujeme. Krásnou tečkou tohoto dne bylo několik výborných pokrmů vyrobených na ekofarmě (dýňová polévka, pohankový dezert s ovocem, pohanková pomazánka, masné výrobky, bylinné čaje a ovocné šťávy).

Organizátorům patří velké poděkování a my se těšíme na další spolupráci.

Ing.Miroslav Jícha, Ing.Marta Vítková

Návštěva ZŠ Mikulov

IMG 20190920 100157
IMG 20190 11
IMG 20190 13
IMG 20190 20
IMG 20190 9
ZS1
ZS2
ZS4
IMG 20190 8

V pátek 20. 9. 2019 navštívili naši školu žáci 9. ročníku ZŠ Mikulov, Valtická... a my jim ukázali celé naše království: Františkánskou zahradu, školní sklep Venerii, pálenici i moštárnu. Žáci absolvovali senzorické zkoušky, nezbytný základ pro získání sommeliérských zkoušek, ochutnali 100% mošty z našich sadů, prošli si výrobní prostory našeho vinařství i pálenice, měli možnost usednout do nejmodernějších traktorů, které využíváme nejen k práci na vinicích, ale také k výuce zaměřené na získání řidičského oprávnění na traktor. Ti odvážnější se mohli svést na koni, který je v rámci výuky chovatelství k dispozici studentům oboru Agropodnikání a v rámci jezdeckého kroužku všem našim žákům.

Tak snad se jim u nás líbilo.

 

 

Nejlepší slivovice v kraji

Donky1 1
Donky1 2
Donky1 3jpg

V neděli 1. září 2019 na Mendlově náměstí v Brně, v zahradě Augustiniánského opatství, v rámci hlavního programu krajských Jihomoravských dožínek převzal ředitel Střední vinařské školy ve Valticích, příspěvkové organizace Ing. Tomáš Javůrek z rukou hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Bohumila Šimka ocenění a certifikát za 1. místo v soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2019 s právem užívat označení ZLATÁ Chuť jižní Moravy na školní výrobek Slivovoce 2018 v kategorii Alkoholické nápoje. Druhé místo obsadila Meruňkovice 2018 rovněž ze školní pálenice Střední vinařské školy ve Valticích.

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje je vyhlašovatelem a organizátorem této soutěže v Jihomoravském kraji, kdy ve spolupráci s partnery - zejména s Ministerstvem zemědělství ČR a Státním zemědělským intervenčním fondem, Jihomoravským krajem, Mendelovou univerzitou v Brně, Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, Státní veterinární správou, Agrární komorou ČR, Potravinářskou komorou ČR, Krajským informačním střediskem pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje, ale i dalšími jsou garanty úrovně, kvality, objektivity a dalších pozitivních kritérií celé akce.

Cílem soutěže je podpora malého a středního podnikání v regionech a zároveň snaha pomoci spotřebitelům v orientaci při vyhledávání kvalitních regionálních potravin s dohledatelným producentem – výrobcem. Cílem je přesvědčit spotřebitele, že u potravin není důležitá pouze cena, ale také jejich kvalita, čerstvost a původ.

 

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit