• 04
  • 03
  • 01
  • 02

Aktuality

Lyžařský kurz Roháče 2020

Received 525540834726821
Received 870859353333212
Received 1030655093963845
Received 1169463113431433

V nedělní ráno 12. 1. 2020 jsme se vydali na cestu směr Roháče na Slovensko (Západní Tatry) pod dozorem paní učitelky Pekárkové, Tomkové a pana učitele Poláška. Mysleli jsme, že tu cestu "luxusní" autobus přeplněný našimi velkými zavazadly a vozíkem plným lyží nezvládne. Po dlouhé, 5 hodin trvající cestě, jsme dorazili na místo, vyskládali sebe i naše věci z autobusu a přenesli je na chatu. Ubytovali jsme se a čekala na nás vynikající večeře, stejně tak jako následující dny. Poté šli někteří na večerní "radovánky" neboli koulovačky a vzájemné házení do sněhu. Mokrý a zmrzlý sníh nás ale brzy donutil se vrátit do tepla chaty. Druhý den začal ranním budíčkem, kde se projevila v rámci buzení kreativita skvělých spolužáků. Po každodenních bohatých snídaních jsme se vydali na svah, kde následovala rozcvička, která byla dost vyčerpávající. Většina z nás byla tak zadýchaná, že už zbývalo pramálo sil na samotný výcvik. Lyžovalo se krásně, sjezdovka byla v dobrém stavu a počasí bylo po celý týden slunečné. Nebyli jsme ani ochuzeni o výlet do termálních lázní Oravice. Ti, kteří neměli zájem se koupat, šli s panem Poláškem na kratší výšlap. Naše každovečerní hraní karet přerušil jeden večer výpadek proudu, který skončil zpíváním a hraním na kytaru pod vedením paní učitelky Tomkové. Vděčnými posluchači byli i ostatní návštěvníci chaty, kteří nám za zpříjemnění večera dokonce poděkovali. Za všechny účastníky si dovolujeme říct, že jsme si lyžák víc než užili a děkujeme učitelům, že na nás dávali pozor a mnohému nás naučili.

Klára Hajduchová, Michaela Nešporová 1.AA

 

Požární cvičení

IMG 1713
IMG 1720
IMG 1723
IMG 1725
IMG 1728
IMG 1734
IMG 20200130 131656
IMG 20200130 131815
IMG 20200130 131848
IMG 20200130 132133
IMG 1715
IMG 1731
IMG 20200130 132728

Ve čtvrtek vypukl na chodbě vinařské školy požár. Ve 12.58 hodin byl vyhlášen požární poplach a informován dispečer břeclavských hasičů. Téměř všechny žáky se podařilo evakuovat na seřadiště. Žel, jedna třída, včetně dvou zaměstnanců školy, zůstala ohněm odříznuta od únikové cesty a byla tak nucena vyčkat na pomoc hasičů. Pokusili se utěsnit dveře a zabránit tak kouři proniknout do místnosti. Ke škole se postupně sjely jednotky dobrovolných hasičů z Valtic a Lednice a profesionálové z Břeclavi. 20 uvězněných žáků bylo evakuováno hasiči s dýchycími přístroji, přičemž jeden zaměstnanec školy utrpěl zranění a musel být evakuován na nosítkách. Nakonec hasiči dostali oheň pod kontrolu a zhruba ve 13.45 hodin byl zásah ukončen.

Tak takhle vážně a profesionálně probíhalo cvičení vinařské školy a hasičského záchraného sboru. Nakonec, na fotkách to uvidíte sami.

 

Třída 3.AB na exkurzi v cukrovaru

Cukr3
Cukr4
Cukr5

Dne 20.11 třída 3.AB absolvovala exkurzi do cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Zde jsme se podrobněji seznamovali s procesem zpracování cukrovky a výrobou cukru. Cukrovar patří pod společnost Agrana, která vyrábí a vyváží cukr do celé Evropy, zejména do Rakouska, Slovenska a Maďarska. Cukrovar byl postaven mezi lety 1968-1970, první kampaň Cukrovaru byla v roce 1970. Cukrovar dokáže zpracovat 6500 tun za den a v době kampaně jede nepřetržitě celých 24 hodin denně. Veškerou elektřinu si vyrábí sami. Pokud zrovna neprobíhá kampaň, mají údržbu, kde se mění podstatné části a čistí mechanizace.

Výlet se nám všem líbil a jako malou pozornost jsme si odnesli malou dávku cukru.

                                                                                                              Celestýna Rabušicová

Za zkušenostmi do Francie

Projekt Do Světa!2019

Také v letošním školním roce dva studenti 4. ročníku SVŠ Valtice oboru Vinohradnictví měli možnost absolvovat 14 denní odbornou praxi ve francouzské vinařské škole v Riscle. V pondělí 23. 9. 2019 jsem se svým spolužákem Bronislavem Hejlem odlétal z Letiště Václava Havla v Praze směr Bordeaux. Chtěli jsme získat nejen nové zážitky, ale především nové poznatky a zkušenosti v oboru pěstování révy vinné a výroby francouzského vína.

Se slovy „Bonjour, messieurs" a s cedulkou s nápisem „Valtice" na nás po příletu čekal zástupce školy LPA Riscle Olivier. Věděli jsme, že jsme správně, jen co jsme vyšli před letiště. Hned vedle letištní budovy byl totiž vysázený menší vinohrad.

Olivier nás dovezl do malého městečka Riscle na jihu Francie, kde jsme byli ubytováni, a další den jsme začínali praxi v místním provozu.

První týden jsme pracovali především ve vinohradech. Měli jsme za úkol kromě jiného například sběr vzorků bobulí na rozbor potřebný před sklizní, počítání ujatelnosti mladých výsadeb, nebo třeba i odstraňování náletových dřevin. Podívali jsme se ale také do jednoho z největších špičkových vinařství v okolí a do agrolaboratoře s nejmodernějším vybavením.

O víkendu jsme podnikli výlety do dvou přímořských měst a navštívili zápas rugby.

Začátkem dalšího týdne už jsme v plném proudu zažívali sklizeň a zpracování hroznů. Dostali jsme se ke sběru pomocí sklízecího stroje, k samotnému zpracování hroznů, k manipulaci s čerstvým moštem i s hotovým vínem, zkusili jsme si sanitaci sudů barrique a mnoho dalších operací ve sklepním provozu a samozřejmě jsme stihli i menší degustaci. Po celou dobu nás měla na starosti hlavní enoložka Anna a sklepní manipulant Sylvain, kterým jsme se za jejich ochotu a trpělivost odvděčili vínem z naší školy, ze kterého měli velikou radost.

Tato zahraniční praxe byla pro mě a věřím, že i pro Broňu velikou zkušeností a jsem rád, že jsem ji mohl zažít.

Jakub Mahovský 4.A

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit