• 02
  • 04
  • 01
  • 03

Aktuality

Třída 3.AB na exkurzi v cukrovaru

Cukr3
Cukr4
Cukr5

Dne 20.11 třída 3.AB absolvovala exkurzi do cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Zde jsme se podrobněji seznamovali s procesem zpracování cukrovky a výrobou cukru. Cukrovar patří pod společnost Agrana, která vyrábí a vyváží cukr do celé Evropy, zejména do Rakouska, Slovenska a Maďarska. Cukrovar byl postaven mezi lety 1968-1970, první kampaň Cukrovaru byla v roce 1970. Cukrovar dokáže zpracovat 6500 tun za den a v době kampaně jede nepřetržitě celých 24 hodin denně. Veškerou elektřinu si vyrábí sami. Pokud zrovna neprobíhá kampaň, mají údržbu, kde se mění podstatné části a čistí mechanizace.

Výlet se nám všem líbil a jako malou pozornost jsme si odnesli malou dávku cukru.

                                                                                                              Celestýna Rabušicová

Za zkušenostmi do Francie

Projekt Do Světa!2019

Také v letošním školním roce dva studenti 4. ročníku SVŠ Valtice oboru Vinohradnictví měli možnost absolvovat 14 denní odbornou praxi ve francouzské vinařské škole v Riscle. V pondělí 23. 9. 2019 jsem se svým spolužákem Bronislavem Hejlem odlétal z Letiště Václava Havla v Praze směr Bordeaux. Chtěli jsme získat nejen nové zážitky, ale především nové poznatky a zkušenosti v oboru pěstování révy vinné a výroby francouzského vína.

Se slovy „Bonjour, messieurs" a s cedulkou s nápisem „Valtice" na nás po příletu čekal zástupce školy LPA Riscle Olivier. Věděli jsme, že jsme správně, jen co jsme vyšli před letiště. Hned vedle letištní budovy byl totiž vysázený menší vinohrad.

Olivier nás dovezl do malého městečka Riscle na jihu Francie, kde jsme byli ubytováni, a další den jsme začínali praxi v místním provozu.

První týden jsme pracovali především ve vinohradech. Měli jsme za úkol kromě jiného například sběr vzorků bobulí na rozbor potřebný před sklizní, počítání ujatelnosti mladých výsadeb, nebo třeba i odstraňování náletových dřevin. Podívali jsme se ale také do jednoho z největších špičkových vinařství v okolí a do agrolaboratoře s nejmodernějším vybavením.

O víkendu jsme podnikli výlety do dvou přímořských měst a navštívili zápas rugby.

Začátkem dalšího týdne už jsme v plném proudu zažívali sklizeň a zpracování hroznů. Dostali jsme se ke sběru pomocí sklízecího stroje, k samotnému zpracování hroznů, k manipulaci s čerstvým moštem i s hotovým vínem, zkusili jsme si sanitaci sudů barrique a mnoho dalších operací ve sklepním provozu a samozřejmě jsme stihli i menší degustaci. Po celou dobu nás měla na starosti hlavní enoložka Anna a sklepní manipulant Sylvain, kterým jsme se za jejich ochotu a trpělivost odvděčili vínem z naší školy, ze kterého měli velikou radost.

Tato zahraniční praxe byla pro mě a věřím, že i pro Broňu velikou zkušeností a jsem rád, že jsem ji mohl zažít.

Jakub Mahovský 4.A

Za hvězdou Davidovou

Holocaust2
Holocaust3
Holocaust5
Holocaust6
Holocaust7
Holocaust1
Holocaust4

První říjnové úterý bylo pro žáky naší školy vstupem do nedaleké historie, přesněji do období holocaustu. Seznámit s tímto obdobím naší historie nás přijel pan Radek Hejret a paní Michaela Vidláková, která osobně holocaust zažila.

V první části přednášky nás pan Hejret seznámil s historií Židů od roku 1700 př. n. l., o průběhu všech staletí, kdy byli Židé utiskováni. V druhé části nás paní RNDr. Michaela Vidláková, která byla jako dítě umístěna do koncentračního tábora v Terezíně, velmi podrobně seznámila s tím, jak se její život od raného dětství odvíjel, jakého lidského utrpení byla svědkem, jak sama kolikrát strádala nejen hlady. V průběhu diskuze se studenty pak vyplynulo, že takto jezdí i do německých škol přednášet o hrůzách druhé světové války.

V závěru celé dopolední přednášky namotivoval pan Hejret naše žáky k zapojení se do mezinárodní soutěže Cemach určenou pro studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.

                                                                                                                                                             PhDr. Petra Manišová

Výlet 3.B

IMG 0544
IMG 0562
IMG 0567
IMG 0587
IMG 0595
IMG 20190625 092128
IMG 20190625 113259
IMG 20190625 135701
Received 1110967432435419

Na konci června se vypravila naše třída 3.B do největšího adrenalinového parku, který se nachází v Březové u Třebíče.

Náš program, Pandora, v sobě zahrnoval několik adrenalinových aktivit jako například: airsoft, vysoká, projížďka na koních, skok do prázdna, paintball, aktivity v teamparku, které byly zaměřeny na schopnost teamové spolupráce, lezecká stěna, noční hra.

Výlet jsme si moc užili. Určitě bychom ho doporučili a děkujeme panu učiteli za výborný výběr.

Závěrem bych chtěl poděkovat za velmi náročnou přípravu celé akce našemu panu učiteli Janu Kowolowskému, který prokázal své vynikajicí organizační schopnosti.

Michal Bořuta

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit