151 let vinařské školy
Právě dnes (15. 11. 2024) jsme oslavili 151. rok naší školy na vinařské scéně. A přišli i gratulace. Tak se na některé z nich podívejte. Všechna videa najdete na facebooku "Vinařská škola Valtice".
Tento týden u nás ve škole! Kamion FabLab University , speciálně upravený návěs, který se proměnil v dílnu plnou digitálních výrobních technologií. 3D tiskárna, laserová řezačka a glavírka, řezecí plotr a termolis, CNC frézka formou praktických workshopů.
Dny od 16. až do 27. září 2024 jsem se spolužákem Jirkou Pavelkou strávil v naší partnerské škole ve francouzském Riscle. Po příletu do Bordeaux nás vyzvedl pan Olivier, ubytovali jsme se na internátě a další den si zkusili práci v provozu. Dohromady to bylo asi 7 dní ve školním vinařství s tím, že jsme se mrkli i na vinohrady a něco se posbíralo a Nicolas, sklepmistr, který nás měl na stáži na starost, nás vzal do velkého vinařství v Saint Mont poblíž Riscle. O víkendu s námi trávila čas paní učitelka Carine, s níž jsme pojezdili celé okolí, stavili jsme se v chateau Viella, kde jsme podegustovali jak víno, tak jídlo a mohli si nějaké vzorky také nakoupit. Koncem pobytu jsme si udělali i s učiteli ještě degustaci našich i jejich školních vín. Při odjezdu jsme se zastavili na jeden den v Bordeaux, prohlédli si město, nakoupili vína, zastavili se v podniku s tradičními francouzskými sýry a salámy, přespali na hotelu a letěli domů. Na stáži se nám moc líbilo, škola je hezká, moderní a vinařství trošku menší než naše školní. Za oba studenty, Daniel Květoň, 4. A
V době od 16. do 27. září jsme vyrazili na dvoutýdenní stáž do nové partnerské školy Bel Air v Beaujolais ve Francii. Málem jsme neodletěli kvůli povodním, které zavřely část Vídně. Ihned po příletu jsme narazili na jazykovou bariéru a zjistili jsme, že z celé školy mluví anglicky jen tři lidé.
Následující dny byly kvůli těmto nedostatkům velmi složité a tímhle začal náš skautský tábor ve Francii. Praxe byla velice záživná, jelikož první den nám ukázali své vinohrady ve fatálním stavu, šípku se tam daří více než révě. Týden pokračoval v tomto duchu a krásnou Francii jsme objevili na sobotním výletě ve vinařských obcích v okolí města Beaune v srdci Burgundska. Druhý týden už byl spíše přežívacího typu, protože skončila sklizeň, a tak jsme ve čtyřech dnech bourali palety.
Nicméně stáž byla velice přínosná, zažili jsme spoustu nezapomenutelných zážitků. Velkým pozitivním faktorem byla přítomnost přátelského a ochotného technologa Gioma. Navzdory tomu, v jakém stavu byly jejich vinice, víno nám oběma chutnalo.
Marek Dlabaja, 4. A a Martin Brychta, 4. AA
Jsme studentky Střední vinařské školy Valtice a měly jsme tu možnost jet ve dnech 23.9. až 4. 10. 2024 na stáž do nové partnerské školy v Ambois ve Francii. V průběhu pobytu jsme strávily hodně času s místními studenty, kteří se nás ujali. Ovšem jejich zvyky byly odlišné než naše, takže bylo těžké se jim přizpůsobit. Nicméně jsme strávily víkend na zámku, a to byla krásná kompenzace toho, co jsme zažívaly v průběhu pracovních dnů. Byla to rozhodně zkušenost, na kterou v životě nezapomeneme. V pozitivním i negativním slova smyslu. Patrice Strnadová a Alžběta Isopová, 4. AA
Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace
Sobotní 116, 691 42 Valtice