Studijní obory
Vinohradnictví
Je tento obor pro tebe?
Představ si, že ve svých 18 letech držíš láhev vína, které jsi vytvořil od začátku do konce – od péče o révu až po návrh etikety. To není sen, to je realita studia vinohradnictví u nás. V malých skupinách, ve kterých budeš pracovat, tě mistři znají jménem, vědí, v čem jsi dobrý a kde potřebuješ pomoct. Od prvního dne budeš součástí našeho týmu ve školním vinařství, kde společně vyrobíme 50 000 lahví vína ročně – a některé z nich ponesou tvůj rukopis. Víno není jen práce, je to způsob života. A my tě jím provedeme krok po kroku, s péčí a respektem. Na konci? Tvoje vlastní víno jako maturitní projekt.
Co se naučíš:
- Pěstování révy vinné a péči o vinohrady (30 ha vlastních vinic)
- Výrobu vína od sklizně po láhev – celý proces vinifikace
- Laboratorní rozbory vína a kontrolu kvality
- Sommelierství a řízené degustace (senzorické zkoušky)
- Marketing a ekonomiku vinařského podniku
- Mechanizaci ve vinohradnictví (řidičák na traktor zdarma)
- Legislativu a certifikace vín
Kde se uplatníš:
Většina vinařů na Jižní Moravě jsou naši absolventi – to znamená, že kamkoli přijdeš, najdeš někoho, kdo ti pomůže. Můžeš se stát technologem ve vinařství, sommeliérem v top restauraci, nebo si založit vlastní vinařství. Mnozí naši studenti dostávají pracovní nabídky ještě před maturitou. A pokud budeš chtít dál studovat? Mendelova univerzita je jen pár kilometrů odtud, nebo můžeš na zahraniční vinařské školy. Dveře máš otevřené.
V čem je obor unikátní:
- Jediná vinařská škola v ČR – staneš se součástí exkluzivní komunity
- Vlastní školní sklep Venerie (50 000 lahví ročně) – pracuješ v profesionálním provozu
- Tvoje víno soutěží na Salonu vín a vyhrává ocenění
- 30 ha vlastních vinic – máš se kde učit
- Maturitní projekt: vytvořit vlastní víno od A do Z
- Praxe v předních vinařstvích (Volařík, Chateau Valtice, Známé vinohrady)
- Zahraniční praxe ve Francii, Rakousku, Slovensku
- Sommelierské základy (senzorické zkoušky) – výhoda na trhu práce
Vzdělávání probíhá podle platného Školního vzdělávacího programu:
Vinohradnictví 2. a 3. ročník (s dodatkem)
Agropodnikání se zaměřením na vinařskou turistiku a sommelierství
Je tento obor pro tebe?
Představ si, že ve svých 20 letech vedeš vlastní farmu, agropenzion nebo vinařský podnik. Že rozumíš zvířatům i rostlinám, vínu i byznysu. Agropodnikání není o tom vybrat si jednu cestu – je to o tom mít všechny možnosti otevřené. V malých skupinkách tě naši mistři provedou celým světem zemědělství – jeden den se budeš na farmě starat o zvířata, druhý den ve vinici, třetí se učit vést firmu. Budeš pracovat s koňmi, kozami, slepicemi na naší školní farmě. Naučíš se pěstovat obilí a olejniny, řídit velké traktory a kombajny. A k tomu všemu přidáš znalosti o víně, turistice a podnikání. Volba bude na tobě – už víš, co tě láká nejvíc?
Co se naučíš:
- Základy vinařství a vinohradnictví (výroba vína, práce ve vinicích)
- Sommelierství a hodnocení vín (senzorické zkoušky, degustace)
- Barmanství a baristiku (certifikované kurzy)
- Ekonomiku podniku a zakládání firmy (vlastní studentská firma)
- Marketing a propagaci vinařského turismu
- Chov hospodářských zvířat a rostlinnou výrobu (zemědělství)
- Řidičský průkaz B a T zdarma
- Certifikát pro práci s postřiky rostlin
Kde se uplatníš:
Možnosti jsou nekonečné právě proto, že umíš všechno. Můžeš převzít rodinnou farmu a modernizovat ji. Otevřít agropenzion s degustacemi. Pracovat jako zootechnik, agronom nebo manažer zemědělského podniku. Nebo se zaměřit na víno – sommeliér, správce vinotéky, průvodce vinařskou turistikou. Hodně našich absolventů má vlastní firmy – začali studentskou firmou u nás a teď vedou úspěšné podniky. Někteří pracují ve velkých zemědělských podnicích, jiní si otevřeli kavárny nebo vinotéky. Každý si našel svou cestu podle toho, co ho nejvíc bavilo.
V čem je obor unikátní:
- Nejširší záběr – zemědělství + víno + podnikání + turismus
- Práce se zvířaty na školní farmě
- Možnost řídit velkou zemědělskou techniku
- Barmanský a baristický kurz v ceně studia
- Studentská firma – reálné podnikání už na škole
- Sommelierské základy pro práci v gastronomii
- Možnost týdenní placené praxe (střídání týden škola/týden práce)
- Po maturitě jsi připravený na cokoliv
Vzdělávání probíhá podle platného Školního vzdělávacího programu:
Agropodnikání pro 2. a 3. ročník (s dodatkem)