• 04
  • 01
  • 03
  • 02

Analytický rozbor vína a hroznového moštu

K rychlým informativním rozborům je využíván Alpha analyzátor, na kterém je prováděna:

 Analýza hroznů a moštů

  • potenciální alkohol
  • cukr – glukóza+fruktóza
  • celkové kyseliny
  • pH
  • asimilovatelný dusík YAN

Rozbor vína

  • skutečný alkohol
  • cukr – glukóza+fruktóza
  • celkové kyseliny
  • těkavé kyseliny
  • extrakt
  • kys. jablečná, mléčná, vinná, octová

Dle přání zákazníka lze provést ve víně následující analýzy:

  • Stanovení relativní hustoty vína (specifická hmotnost vína)
  • Stanovení skutečného alkoholu
  • Výpočet celkového alkoholu
  • Stanovení volného a veškerého oxidu siřičitého
  • Stanovení cukru ve víně - množství glukózy a fruktózy a sacharózy
  • Stanovení redukujících látek
  • Stanovení těkavých kyselin
  • Stanovení celkových kyselin
  • Výpočet veškerého extraktu
  • Výpočet bezcukerného extraktu
  • Stanovení bílkovin (bentotestem) a dávky číření
  • Stanovení organických kyselin (kys. jablečná, kys. mléčná)
  • Stanovení železa (vhodné při používání železných tanků)
  • Stanovení pH vína

Na veškeré analýzy je vystaven protokol o rozboru.

Analytický rozbor vína pro komisi VOC a zatřiďování vín komise SZPI

Rozbor vína pro státní zemědělskou a potravinářskou inspekci pro účely hodnocení a zatřiďování vín a pro komisi VOC. Součástí rozborů je protokol o zkoušce. Rozbory se provádí 2x, jak to ukládá nařízení pro zatřiďování vína. Veškeré metody jsou akreditované ČIA.

  • Stanovení relativní hustoty vína (specifická hmotnost vína)
  • Stanovení skutečného alkoholu
  • Výpočet celkového alkoholu
  • Stanovení volného a veškerého oxidu siřičitého
  • Stanovení celkových kyselin
  • Stanovení cukru ve víně - množství glukózy a fruktózy a sacharózy
  • Stanovení těkavých kyselin
  • Výpočet veškerého extraktu
  • Výpočet bezcukerného extraktu

Analytický rozbor pro zemská vína a svatomartinská vína

  • Stanovení skutečného alkoholu
  • Stanovení celkových kyselin
  • Stanovení volného a veškerého oxidu siřičitého
  • Stanovení cukru ve víně - množství glukózy a fruktózy a sacharózy

Ceník rozborů ke stažení

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit