Analytický rozbor vína a hroznového moštu
K rychlým informativním rozborům je využíván Alpha analyzátor, na kterém je prováděna:
Analýza hroznů a moštů
- potenciální alkohol
- cukr – glukóza+fruktóza
- celkové kyseliny
- pH
- asimilovatelný dusík YAN
Rozbor vína
- skutečný alkohol
- cukr – glukóza+fruktóza
- celkové kyseliny
- těkavé kyseliny
- extrakt
- kys. jablečná, mléčná, vinná, octová
Dle přání zákazníka lze provést ve víně následující analýzy:
- Stanovení relativní hustoty vína (specifická hmotnost vína)
- Stanovení skutečného alkoholu
- Výpočet celkového alkoholu
- Stanovení volného a veškerého oxidu siřičitého
- Stanovení cukru ve víně - množství glukózy a fruktózy a sacharózy
- Stanovení redukujících látek
- Stanovení těkavých kyselin
- Stanovení celkových kyselin
- Výpočet veškerého extraktu
- Výpočet bezcukerného extraktu
- Stanovení bílkovin (bentotestem) a dávky číření
- Stanovení organických kyselin (kys. jablečná, kys. mléčná)
- Stanovení železa (vhodné při používání železných tanků)
- Stanovení pH vína
Na veškeré analýzy je vystaven protokol o rozboru.
Analytický rozbor vína pro komisi VOC a zatřiďování vín komise SZPI
Rozbor vína pro státní zemědělskou a potravinářskou inspekci pro účely hodnocení a zatřiďování vín a pro komisi VOC. Součástí rozborů je protokol o zkoušce. Rozbory se provádí 2x, jak to ukládá nařízení pro zatřiďování vína. Veškeré metody jsou akreditované ČIA.
- Stanovení relativní hustoty vína (specifická hmotnost vína)
- Stanovení skutečného alkoholu
- Výpočet celkového alkoholu
- Stanovení volného a veškerého oxidu siřičitého
- Stanovení celkových kyselin
- Stanovení cukru ve víně - množství glukózy a fruktózy a sacharózy
- Stanovení těkavých kyselin
- Výpočet veškerého extraktu
- Výpočet bezcukerného extraktu
Analytický rozbor pro zemská vína a svatomartinská vína
- Stanovení skutečného alkoholu
- Stanovení celkových kyselin
- Stanovení volného a veškerého oxidu siřičitého
- Stanovení cukru ve víně - množství glukózy a fruktózy a sacharózy