Břeclav dětem
V sobotu jsme zpříjemnili dětem v Břeclavi odpoledne tím, že jsme jim umožnili stát se na chvíli traktoristou :-D
V sobotu jsme zpříjemnili dětem v Břeclavi odpoledne tím, že jsme jim umožnili stát se na chvíli traktoristou :-D
Po vítězství v okresním kole recitační soutěže Wolkerova Prostějova čekala našeho studenta V. Zachara další příprava, aby co nejlépe uspěl v krajském kole. To se konalo dne 12. 4. 2019 v Brně v divadle Za Hradbami. Ani tentokrát Vláďa nezklamal a předvedl vynikající výkon. Do národního kola uměleckého přednesu sice nepostoupil, ale svým vystoupením zaujal odbornou porotu, která mu udělila Ocenění za civilní projev. I k tomuto úspěchu Vláďovi srdečně blahopřejeme a přejeme mu hodně štěstí v jeho dalších uměleckých aktivitách.
Hana Kilianová
Dne 4.4.2019 se uskutečnil 18.ročník soutěže v řezu ovocných stromů pořádaný Českou zahradnickou akademií Mělník.Vinařskou školu na této akci reprezentovali tři žáci 3.ročníku oboru Vinohradnictví – Patrik Havlík, David Huserek a Lukáš Práger.Samotné soutěži předcházela podrobná instruktáž k řezu pod vedením Doc.Ing. Josefa Suse,CSc. a Ing. Pavla Komárka na pozemcích Školního statku Mělník, v sadu broskvoní.Z devíti přihlášených škol se naši žáci v kategorii „družstvo“ umístili na krásném 2.místě. Ceny pro soutěžící připravila společnost BAHCO a KDS Sedlčany.K tomuto úspěchu gratulujeme a těšíme se na 19.ročník soutěže, na setkání s kolegy jiných škol podobného zaměření a na další spolupráci s Českou zahradnickou akademií Mělník.
Ing. Miroslav Jícha
V předmětu Včelařství u 1.ročníků byla uspořádána degustace medů. K degustaci bylo nachystáno sedm druhů medů (např. med řepkový, slunečnicový, lipový se svazenkou a med akátový).
Pan učitel Jícha si pro nás připravil stůl spolu s domácím medovo-jablkovým závinem. Součástí tohoto dopoledne byla i degustace několika druhů čajů z rostlin získaných v bylinkové zahradě v areálu školy ( meduňkový, bezový a mátový).
Na degustaci se sešli nejen žáci prvních ročníků, ale i zájemci z řad zaměstnanců školy. Hodnotila se chuť, vůně, barva a celkový dojem. Každý si vyzkoušel i měření hodnot medu pomocí refraktometru.
Degustace se nám velmi líbila a přineslo nám to hodně nových informací jak do života, tak i do tohoto předmětu.
Pan učitel byl s degustaci také spokojen a všichni jsme si to moc užili.
Za 1.B Jakub Stoniš
Začátkem letošního roku spustila Vinařská škola Valtice do prodeje novou řadu vín s označením Excelence.
Jedná se o unikátní řadu vín v burgundských lahvích se speciální etiketou, uzavřených kvalitní celokorkovou zátkou, která je krytá polylaminátovou záklopkou.
Řada Excelence zahrnuje vína vybraná sklepmistrem a mohou do ní být zařazena pouze ta nejvydařenější a zcela výjimečná vína daného ročníku. Odrůdové složení se tedy může každým rokem lišit, ale vždy můžete očekávat opravdu EXCELENTNÍ pití.
Z ročníku 2017 jsme do této speciální řady zahrnuli Veltlínské zelené, pozdní sběr, suché víno vyrobené metodou sür-lie s dominantní kořenitostí a velmi mohutnou chutí, a Ryzlink rýnský, výběr z hroznů, jehož vyzrálost atakovala hranici výběru z bobulí a jedná se tedy o víno s vyšším zbytkovým cukrem, který však příjemně harmonizuje s pikantní kyselinou a společně dotváří komplexní víno s dlouhým závěrem.
Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace
Sobotní 116, 691 42 Valtice