Za zkušenostmi do Francie
Projekt Do Světa!2019
Také v letošním školním roce dva studenti 4. ročníku SVŠ Valtice oboru Vinohradnictví měli možnost absolvovat 14 denní odbornou praxi ve francouzské vinařské škole v Riscle. V pondělí 23. 9. 2019 jsem se svým spolužákem Bronislavem Hejlem odlétal z Letiště Václava Havla v Praze směr Bordeaux. Chtěli jsme získat nejen nové zážitky, ale především nové poznatky a zkušenosti v oboru pěstování révy vinné a výroby francouzského vína.
Se slovy „Bonjour, messieurs" a s cedulkou s nápisem „Valtice" na nás po příletu čekal zástupce školy LPA Riscle Olivier. Věděli jsme, že jsme správně, jen co jsme vyšli před letiště. Hned vedle letištní budovy byl totiž vysázený menší vinohrad.
Olivier nás dovezl do malého městečka Riscle na jihu Francie, kde jsme byli ubytováni, a další den jsme začínali praxi v místním provozu.
První týden jsme pracovali především ve vinohradech. Měli jsme za úkol kromě jiného například sběr vzorků bobulí na rozbor potřebný před sklizní, počítání ujatelnosti mladých výsadeb, nebo třeba i odstraňování náletových dřevin. Podívali jsme se ale také do jednoho z největších špičkových vinařství v okolí a do agrolaboratoře s nejmodernějším vybavením.
O víkendu jsme podnikli výlety do dvou přímořských měst a navštívili zápas rugby.
Začátkem dalšího týdne už jsme v plném proudu zažívali sklizeň a zpracování hroznů. Dostali jsme se ke sběru pomocí sklízecího stroje, k samotnému zpracování hroznů, k manipulaci s čerstvým moštem i s hotovým vínem, zkusili jsme si sanitaci sudů barrique a mnoho dalších operací ve sklepním provozu a samozřejmě jsme stihli i menší degustaci. Po celou dobu nás měla na starosti hlavní enoložka Anna a sklepní manipulant Sylvain, kterým jsme se za jejich ochotu a trpělivost odvděčili vínem z naší školy, ze kterého měli velikou radost.
Tato zahraniční praxe byla pro mě a věřím, že i pro Broňu velikou zkušeností a jsem rád, že jsem ji mohl zažít.
Jakub Mahovský 4.A