• 04
  • 02
  • 03
  • 01

Aktuality

Fruta Podivín

Dne 7. března navštívili žáci 3. A v rámci cvičení z předmětu Zpracování ovoce a zeleniny firmu Fruta v nedalekém Podivíně. Během tohoto cvičení žáci viděli, jak probíhá prvotní zpracování ovoce a následně kompletní výroba všech produktů. Žáky nejvíce překvapila přísná kontrola kvality produktů, u které byli zrovna přítomni. Dále se v provozu účastnili vaření švestkových povidel. Na závěr měli možnost ochutnat během degustace všechny výrobky Fruty Podivín.

Miroslav Vodák, 3. A

 

Fruta1

Fruta2

Fruta3

Fruta4

Podniková praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví

Podniková praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví

V tomto školním roce proběhla v termínu 12. – 16.2.2018 druhá fáze podnikové praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví. Žáci tak měli možnost v různých vinařských podnicích navázat na podzimní termín, kdy pracovali s hrozny a rmutem. Tato praxe byla zaměřena na školení vín, rozbory a lahvování, sanitace, stanovení síry apod. Tímto způsobem si mohli žáci rozšířit obzor a doplnit si tak poznatky získané ve škole.

Mezi vinařství, která umožnila našim žákům tento typ praxe absolvovat, patřila opět ta, kde pracují v různých pozicích naši absolventi.

Ing.Miroslav Jícha

 

Praxe1

Vinařství Ludwig v Bořeticích: absolventi – Marek Grbavčic, Martin Daněk, Marek Lysý a žák 4. roč. Tomáš Anders 

První úspěchy školních vín v roce 2018

První úspěchy školních vín v roce 2018

Dne 3. 3. 2018 proběhl poprvé v zámecké Zimní jízdárně Valtice již 19. ročník Valtického koštu vín, který tradičně zahajuje vinařské slavnosti ve Valticích, Hlavním městě vína.

Do letošního ročníku Valtického koštu bylo přihlášeno téměř osm set vzorků vín, od českých i zahraničních malovinařů a profesionálních výrobců vín, což je zhruba o 300 vzorků více než loni, prozradil za pořadatele předseda spolku Vinaři Valtice 2000.

V odpoledních hodinách proběhlo slavnostní předávání pohárů, kde z 10 přihlášených školních vzorků vín, zástupce za Střední vinařskou školu Valtice Ing. Simona Štěpánková převzala Pohár růžového vína za Frankovku rosé 2017, Pohár firmy Dentalclinic Stomma za nejlepší kolekci vín od firmy a Cenu Vinařské Akademie Valtice za nejvýše bodované víno z valtických vinic.

Dále Střední vinařská škola získala 2 zlaté medaile za odrůdu Müller Thurgau 2017 a Frankovka rosé 2017, 2 stříbrné medaile za odrůdu Veltlínské zelené 2016 a Zweigeltrebe rosé 2016, 3 bronzové medaile za odrůdu Chardonnay 2017, Rulandské šedé 2017 a Cabernet rosé 2016 a nakonec i diplom za odrůdu Irsai Oliver 2017 a Muškát moravský 2017.

Hlavní poděkování patří zejména technologovi vinařské školy Ing. Liboru Budínovi a jeho kolegovi Tomáši Polčákovi a samozřejmě také všem studentům, kteří se na výrobě i zpracování vína podílejí v rámci své odborné praxe.

Hodnocení vín proběhlo 17. 2. 2018 za garance Ing. Marka Babisze, vrchního sommeliéra Salónu vín ČR.

Autor: Ing. Simona Štěpánková

 

Vína1

Vína3

Vína2

 

Retrogaming

21. 2 2018 se 2. a 3. ročníky zúčastnily výstavy „Retrogaming“ v Městském muzeu a galerii Břeclav.

Žáci měli možnost si prohlédnout historické počítače z poloviny 80. let 20. století a vyslechnout odborný výklad z hlediska historického vývoje počítačů.

Součástí výstavy byla herna s historickými počítači, herním automatem i moderními PC. Studenti si tak mohli zahrát hry jako například Prince of Persia, Doom, Wolfenstein a jiné.

Řada her si zachovala svoji hratelnost dodnes, a tak si i ti mladší návštěvníci, zvyklí na dokonalou grafiku a zvuk, s chutí zahráli Dynablaster, Lemmings nebo Vroom.

Bc. Lechnerová, Kolář

 

229

232

242

 

Angličtina ve vinařství a vinohradnictví

Angličtina ve vinařství a vinohradnictví

Dne 22. 2. 2018 měli studenti 3. a 4. ročníku oboru Vinohradnictví možnost zúčastnit se zajímavého workshopu s názvem English for winemakers and winegrowers pod vedením lektora Ing. Mikuláše Dudy DipWSET. Během dne tak mohli rozšířit znalost své slovní zásoby v anglickém jazyce o odborné termíny a procvičit také poslechové dovednosti z vinařství a vinohradnictví. Workshop byl rozdělen do 3 bloků – Vineyard, Winemaking a Tasting. Poslední část byla velmi praktická, zaměřená na degustaci vín vyrobených naší školou s hodnocením v anglickém jazyce. Pěvně doufám, že všechny nabyté vědomosti studenti využijí ve svém profesním životě.

Mgr. Jana Riegerová

image1 2

 

 

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit