Podniková praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví
V tomto školním roce proběhla v termínu 12. – 16.2.2018 druhá fáze podnikové praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví. Žáci tak měli možnost v různých vinařských podnicích navázat na podzimní termín, kdy pracovali s hrozny a rmutem. Tato praxe byla zaměřena na školení vín, rozbory a lahvování, sanitace, stanovení síry apod. Tímto způsobem si mohli žáci rozšířit obzor a doplnit si tak poznatky získané ve škole.
Mezi vinařství, která umožnila našim žákům tento typ praxe absolvovat, patřila opět ta, kde pracují v různých pozicích naši absolventi.
Ing.Miroslav Jícha
Vinařství Ludwig v Bořeticích: absolventi – Marek Grbavčic, Martin Daněk, Marek Lysý a žák 4. roč. Tomáš Anders
První úspěchy školních vín v roce 2018
Dne 3. 3. 2018 proběhl poprvé v zámecké Zimní jízdárně Valtice již 19. ročník Valtického koštu vín, který tradičně zahajuje vinařské slavnosti ve Valticích, Hlavním městě vína.
Do letošního ročníku Valtického koštu bylo přihlášeno téměř osm set vzorků vín, od českých i zahraničních malovinařů a profesionálních výrobců vín, což je zhruba o 300 vzorků více než loni, prozradil za pořadatele předseda spolku Vinaři Valtice 2000.
V odpoledních hodinách proběhlo slavnostní předávání pohárů, kde z 10 přihlášených školních vzorků vín, zástupce za Střední vinařskou školu Valtice Ing. Simona Štěpánková převzala Pohár růžového vína za Frankovku rosé 2017, Pohár firmy Dentalclinic Stomma za nejlepší kolekci vín od firmy a Cenu Vinařské Akademie Valtice za nejvýše bodované víno z valtických vinic.
Dále Střední vinařská škola získala 2 zlaté medaile za odrůdu Müller Thurgau 2017 a Frankovka rosé 2017, 2 stříbrné medaile za odrůdu Veltlínské zelené 2016 a Zweigeltrebe rosé 2016, 3 bronzové medaile za odrůdu Chardonnay 2017, Rulandské šedé 2017 a Cabernet rosé 2016 a nakonec i diplom za odrůdu Irsai Oliver 2017 a Muškát moravský 2017.
Hlavní poděkování patří zejména technologovi vinařské školy Ing. Liboru Budínovi a jeho kolegovi Tomáši Polčákovi a samozřejmě také všem studentům, kteří se na výrobě i zpracování vína podílejí v rámci své odborné praxe.
Hodnocení vín proběhlo 17. 2. 2018 za garance Ing. Marka Babisze, vrchního sommeliéra Salónu vín ČR.
Autor: Ing. Simona Štěpánková