Školní mikrovzorky
Studenti se v rámci předmětu zpracování hroznů účastní výroby vlastních vín, které nazýváme mikrovzorky. Jedná se o produkci vín v malých objemech 20 až 50 litrů v demižonech.
Na vínech aplikujeme postupy, které jsme si teoreticky vysvětlili během vyučování. Studenti začínají vyrábět vína ve třetím ročníku a pokračují i ve čtvrtém, kde si vyzkouší produkci bílého i růžového vína. Vzorky jsou součástí praktické maturitní zkoušky a studenti je prezentují komisi.
Máme k dispozici vybavení, které je určeno speciálně pro studenty. Samozřejmostí je i filtrace a sterilní plnění pomocí nově koupené ruční plničky (Enolmaster). V závěru si také navrhnou vlastní etiketu a záklopku.
Některá studentská vína se podařila natolik, že uspěla i na místních výstavách vín a školním koštu.
Ing. Lubomír Varga