• 04
  • 03
  • 02
  • 01

Aktuality

Exkurze do brněnského pivovaru Starobrno

Exkurze do brněnského pivovaru Starobrno

Dne 21.3. 2018 jsme navštívili v rámci cvičení z předmětu Zpracování ovoce a zeleniny Pivovar Starobrno, který stojí na Starém Brně již 140 let. Dozvěděli jsme se, že je to jeden z nejmodernějších pivovarů, který ale zachovává tradiční výrobní postupy, jež jsou doplněné inovacemi a moderními technologiemi. Tento pivovar je součástí nizozemské pivovarské společnosti Heineken vlastnící přes 100 dalších pivovarů po celém světě (např. Zlatý Bažant – Slovensko a jiné). Ve starobrněnském pivovaru se vaří pivo od roku 1325. Právo vařit pivo udělil Brnu král Václav I. roku 1243. Díky stálému zájmu konzumentů o piva vařená v pivovaru na Mendlově náměstí dle tradičních receptur z vybraných odrůd českého chmele a moravského ječného sladu, se v pivovaru Starobrno ročně vyrábí více než milion hektolitrů piva. Díky použití unikátního mikrofiltru nepocházejí starobrněnská piva od března 2012 procesem pasterizace. Pivo tak neutrpí teplotní šok a zůstává čerstvé, přirozené a se správným řízem. V roce 2008 uvedli do provozu novou modernizovanou varnu, díky které mají pod skvělou kontrolou vaření piva. Starobrno má v portfoliu tradiční výčepní piva (Tradiční, Černé, Řezák), ležák, pivní speciál Baron Trenck, nefiltrovanou kvasnicovou dvanáctku a sezónní speciality Zelené pivo a Modrou Kometu. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší jedenáctistupňové Médium. Piva z portfolia starobrněnského pivovaru se pravidelně umisťují na předních příčkách v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Pivo tvoří z 90 % voda z Březové nad Svitavou. Základem každého piva je ječmenný slad. Používají slad ječmenný z oblasti Hané, které jsou na celém světě považovány za ty nejšpičkovější. V tomto pivovaru používají výhradně český a moravský chmel. Jde o ty nejvyhlášenější odrůdy na světě (např. Žatecký poloraný červeňák , Sládek).

Přesnou charakteristiku kvasnic si každý pivovar střeží jako oko v hlavě. Prohlídku nám dělal bývalý sládek. Mimo budovu v areálu pivovaru jsme se museli zdržovat v rozmezí modrých čar na zemi, kvůli bezpečnosti. Navštívili jsme nejprve varnu, kde nám průvodce vyprávěl například o tom, jaké suroviny používají. Z ochozu jsme si poté prohlédli nafukovací linku, dále linku na plnění a balení PET lahví. Závěrem naší prohlídky byla budova s ústím cylindrokonických tanků ke kvašení piva. Byla zde i možnost zakoupení degustace piv, o které ale bohužel nic nevíme, protože jsme ji my osobně nenavštívili.

Holomáčová, Pryglová, Nápravová, Kadlecová 3.A

Pivovar1

Pivovar2

Pivovar3

Pivovar4

Pivovar5

Pivovar6

Pivovar7

Pivovar8

Pivovar10

Pivovar11

Divadelní inscenace Poslední hodina

Divadelní inscenace Poslední hodina

V letošním školním roce divadelní soubor Máňa natrénoval novou divadelní inscenaci Poslední hodina. Autorkou scénáře je PhDr. Petra Manišová. Premiéra byla uvedena dne 28. 2. 2018 v barokním divadle valtického zámku.

Divadelní hra zavádí diváky do školního prostředí, konkrétně do dvou posledních hodin jazyka českého před maturitní zkouškou. A tak se hra stává nejen inscenací pro pobavení publika, ale také velmi cennou didaktickou pomůckou pro zopakování si středoškolského učiva. Hra je doplněna známými českými a jednou slovenskou písní a choreografií zúčastněných herců, což jsou v tomto případě žáci všech prvních ročníků.

Podle hereckých výkonů je jednoznačné, že se mezi žáky vytvořila skvělá parta, což jen potvrzuje to, že i dnešní mládež může trávit svůj volný čas smysluplně a vytvářet hodnoty pro lidi kolem sebe.

Mgr. Jana Riegerová

divadlo vinarska 024

divadlo vinarska 028

divadlo vinarska 036

divadlo vinarska 046

divadlo vinarska 095

divadlo vinarska 110

divadlo vinarska 178

divadlo vinarska 252

Královna vín 2018

Ve středu 7.3.2018 se v hotelu Voroněž uskutečnila soutěž Královna vín České republiky. Jako každoročně byla spojená s výstavou mladých vín Vinum Juvenale.

Soutěž obsahovala vědomostní test, degustaci tří vzorků (2 bílé a 1 červený) a pohovor.

Královnou vín pro rok 2018 se stala studentka 3. ročníku oboru Vinohradnictví Jana Nápravová, první vicekrálovnou se stala její spolužačka Bohdana Stejskalová a druhou vicekrálovnou byla zvolena Nikola Kovářová, taktéž studentka 3. ročníku oboru Agropodnikání.

Velkým úspěchem pro naši školu bylo však i několik ocenění - tři vítězové kategorie – Muškát moravský, Frankovka Klaret, Cabernet Sauvignon Rose. Stříbrné místo obsadil Irsai Oliver.

>buldoček<

 

1

2

3

4

5

6

Fruta Podivín

Dne 7. března navštívili žáci 3. A v rámci cvičení z předmětu Zpracování ovoce a zeleniny firmu Fruta v nedalekém Podivíně. Během tohoto cvičení žáci viděli, jak probíhá prvotní zpracování ovoce a následně kompletní výroba všech produktů. Žáky nejvíce překvapila přísná kontrola kvality produktů, u které byli zrovna přítomni. Dále se v provozu účastnili vaření švestkových povidel. Na závěr měli možnost ochutnat během degustace všechny výrobky Fruty Podivín.

Miroslav Vodák, 3. A

 

Fruta1

Fruta2

Fruta3

Fruta4

Podniková praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví

Podniková praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví

V tomto školním roce proběhla v termínu 12. – 16.2.2018 druhá fáze podnikové praxe studentů 4.ročníku oboru Vinohradnictví. Žáci tak měli možnost v různých vinařských podnicích navázat na podzimní termín, kdy pracovali s hrozny a rmutem. Tato praxe byla zaměřena na školení vín, rozbory a lahvování, sanitace, stanovení síry apod. Tímto způsobem si mohli žáci rozšířit obzor a doplnit si tak poznatky získané ve škole.

Mezi vinařství, která umožnila našim žákům tento typ praxe absolvovat, patřila opět ta, kde pracují v různých pozicích naši absolventi.

Ing.Miroslav Jícha

 

Praxe1

Vinařství Ludwig v Bořeticích: absolventi – Marek Grbavčic, Martin Daněk, Marek Lysý a žák 4. roč. Tomáš Anders 

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit