Exkurze do brněnského pivovaru Starobrno
Exkurze do brněnského pivovaru Starobrno
Dne 21.3. 2018 jsme navštívili v rámci cvičení z předmětu Zpracování ovoce a zeleniny Pivovar Starobrno, který stojí na Starém Brně již 140 let. Dozvěděli jsme se, že je to jeden z nejmodernějších pivovarů, který ale zachovává tradiční výrobní postupy, jež jsou doplněné inovacemi a moderními technologiemi. Tento pivovar je součástí nizozemské pivovarské společnosti Heineken vlastnící přes 100 dalších pivovarů po celém světě (např. Zlatý Bažant – Slovensko a jiné). Ve starobrněnském pivovaru se vaří pivo od roku 1325. Právo vařit pivo udělil Brnu král Václav I. roku 1243. Díky stálému zájmu konzumentů o piva vařená v pivovaru na Mendlově náměstí dle tradičních receptur z vybraných odrůd českého chmele a moravského ječného sladu, se v pivovaru Starobrno ročně vyrábí více než milion hektolitrů piva. Díky použití unikátního mikrofiltru nepocházejí starobrněnská piva od března 2012 procesem pasterizace. Pivo tak neutrpí teplotní šok a zůstává čerstvé, přirozené a se správným řízem. V roce 2008 uvedli do provozu novou modernizovanou varnu, díky které mají pod skvělou kontrolou vaření piva. Starobrno má v portfoliu tradiční výčepní piva (Tradiční, Černé, Řezák), ležák, pivní speciál Baron Trenck, nefiltrovanou kvasnicovou dvanáctku a sezónní speciality Zelené pivo a Modrou Kometu. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší jedenáctistupňové Médium. Piva z portfolia starobrněnského pivovaru se pravidelně umisťují na předních příčkách v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Pivo tvoří z 90 % voda z Březové nad Svitavou. Základem každého piva je ječmenný slad. Používají slad ječmenný z oblasti Hané, které jsou na celém světě považovány za ty nejšpičkovější. V tomto pivovaru používají výhradně český a moravský chmel. Jde o ty nejvyhlášenější odrůdy na světě (např. Žatecký poloraný červeňák , Sládek).
Přesnou charakteristiku kvasnic si každý pivovar střeží jako oko v hlavě. Prohlídku nám dělal bývalý sládek. Mimo budovu v areálu pivovaru jsme se museli zdržovat v rozmezí modrých čar na zemi, kvůli bezpečnosti. Navštívili jsme nejprve varnu, kde nám průvodce vyprávěl například o tom, jaké suroviny používají. Z ochozu jsme si poté prohlédli nafukovací linku, dále linku na plnění a balení PET lahví. Závěrem naší prohlídky byla budova s ústím cylindrokonických tanků ke kvašení piva. Byla zde i možnost zakoupení degustace piv, o které ale bohužel nic nevíme, protože jsme ji my osobně nenavštívili.
Holomáčová, Pryglová, Nápravová, Kadlecová 3.A