• 04
  • 01
  • 02
  • 03

Exkurze do brněnského pivovaru Starobrno

Exkurze do brněnského pivovaru Starobrno

Dne 21.3. 2018 jsme navštívili v rámci cvičení z předmětu Zpracování ovoce a zeleniny Pivovar Starobrno, který stojí na Starém Brně již 140 let. Dozvěděli jsme se, že je to jeden z nejmodernějších pivovarů, který ale zachovává tradiční výrobní postupy, jež jsou doplněné inovacemi a moderními technologiemi. Tento pivovar je součástí nizozemské pivovarské společnosti Heineken vlastnící přes 100 dalších pivovarů po celém světě (např. Zlatý Bažant – Slovensko a jiné). Ve starobrněnském pivovaru se vaří pivo od roku 1325. Právo vařit pivo udělil Brnu král Václav I. roku 1243. Díky stálému zájmu konzumentů o piva vařená v pivovaru na Mendlově náměstí dle tradičních receptur z vybraných odrůd českého chmele a moravského ječného sladu, se v pivovaru Starobrno ročně vyrábí více než milion hektolitrů piva. Díky použití unikátního mikrofiltru nepocházejí starobrněnská piva od března 2012 procesem pasterizace. Pivo tak neutrpí teplotní šok a zůstává čerstvé, přirozené a se správným řízem. V roce 2008 uvedli do provozu novou modernizovanou varnu, díky které mají pod skvělou kontrolou vaření piva. Starobrno má v portfoliu tradiční výčepní piva (Tradiční, Černé, Řezák), ležák, pivní speciál Baron Trenck, nefiltrovanou kvasnicovou dvanáctku a sezónní speciality Zelené pivo a Modrou Kometu. Velké oblibě se mezi spotřebiteli těší jedenáctistupňové Médium. Piva z portfolia starobrněnského pivovaru se pravidelně umisťují na předních příčkách v degustačních soutěžích doma i v zahraničí. Pivo tvoří z 90 % voda z Březové nad Svitavou. Základem každého piva je ječmenný slad. Používají slad ječmenný z oblasti Hané, které jsou na celém světě považovány za ty nejšpičkovější. V tomto pivovaru používají výhradně český a moravský chmel. Jde o ty nejvyhlášenější odrůdy na světě (např. Žatecký poloraný červeňák , Sládek).

Přesnou charakteristiku kvasnic si každý pivovar střeží jako oko v hlavě. Prohlídku nám dělal bývalý sládek. Mimo budovu v areálu pivovaru jsme se museli zdržovat v rozmezí modrých čar na zemi, kvůli bezpečnosti. Navštívili jsme nejprve varnu, kde nám průvodce vyprávěl například o tom, jaké suroviny používají. Z ochozu jsme si poté prohlédli nafukovací linku, dále linku na plnění a balení PET lahví. Závěrem naší prohlídky byla budova s ústím cylindrokonických tanků ke kvašení piva. Byla zde i možnost zakoupení degustace piv, o které ale bohužel nic nevíme, protože jsme ji my osobně nenavštívili.

Holomáčová, Pryglová, Nápravová, Kadlecová 3.A

Pivovar1

Pivovar2

Pivovar3

Pivovar4

Pivovar5

Pivovar6

Pivovar7

Pivovar8

Pivovar10

Pivovar11

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit