• 01
  • 03
  • 02
  • 04

Na praxi v Riscle

 

Během těchto dvou týdnů, od 19. - 30. 9. 2022, si troufnu říct,  jsme viděli opravdu kus světa. Od letu letadlem až k Atlantskému oceánu. Všechno to začalo přistáním v Toulouse, odkud jsme se dostali do našeho zázemí v Riscle. Už první den jsme zjistili, že se můžeme cítit jako angličtí bohové, protože, když jsme spustili anglicky trochu, tak hleděli jak Louis de Funès ve filmu Četník a mimozemšťané. První dva dny jsme se seznamovali s novým prostředím, kde nás provázel a měl na starosti jejich hlavní enolog Nikolas. Vstřícně se nám věnoval a vysvětlil všechno, co nás zajímalo a ještě trochu víc. Jelikož jsme byli ve Francii a zvláště na jihu, tak jsme se dostali do styku s převážně červenými víny, kdy jsme zpracovávali hrozny, a ty poté přesunuli do nádrže, kde probíhala fermentace a zároveň se hrozny macerovaly na slupkách, aby budoucí víno získalo vyšší barvu, aroma a mnohem zajímavější chuť díky tříslovinám, které se uvolní z peciček a slupky.

Tak jak ubíhal čas, začlenili jsme se do běhu vinařství a dělali všechny úkony, které byly potřeba. Blížil se pátek a my vyrazili na víkend k místní rodině. Naše náhradní maminka byla akčního typu, takže po hodině, co jsme dorazili, sotva jsme zjistili, kde je záchod, vzala nás do Château Ravignan a Perquie. Tady v tomto zámku vyráběli lihovinu jménem Armagnac, typický nápoj pro oblast Gaskoňsko. Měli jsme prohlídku s menší ochutnávkou, při které nám popisovali, jak se Armagnac vyrábí. S naší novou rodinou nám v paměti zůstalo mnoho zážitků, jak už od prohlídky zámku, přes wellness, pochoutek z divočáků, jelenů až k pompéznímu výletu na pobřeží Atlantického oceánu, kdy jsem si aj v duchu juchl radostí, že jsme dostali možnost se dostat na takovou stáž. Po pohodovém a odpočinkovém víkendu nás čekalo loučení s Francouzskou rodinou a návrat do práce a poznávání.

V pondělí ráno jsme se vrátily do Riscle a šli zpět do práce. Během tohohle týdne se událo spoustu věcí.Například jednomu pánovi se podařilo rozbít dvě pumpy,rozlít několik litrů vína.Kdy presem rozrazil dvířka u tanku a v hale se objevilo rudé moře.Naše pohledy na tu spoušť byly dostačující,ale to bychom nebyli my, kdybychom k tomu nic neřekli.Pojďme se radši povídat o těch pozitivních zážitcích.Ve středu jsme se zúčastnili degustace tradičních francouzských vín.Čtvrtek byl pro nás prakticky poslední den ve Francii,protože další den nás čekal odlet z Toulouse zpět do Prahy.Navštívili jsme opravdu velké gravitační vinařství,kde vyráběli vína z odrůd, které si sami vyšlechtili.Taky jsme konečně pořádně potrápili naše peněženky.Nakoupili jsme ne-úplně levná červená vína.Samozřejmě jsme vína před tím ochutnali a zhodnotili. Po návratu z gravitačního vinařství nás čekal nejhorší úkol dne, a to balení našich kufrů. Páteční ráno jsme rychle posnídali a vyrazili jsme směr Toulouse.Na letiště jsme dorazili okolo deváté hodiny.Po odbavení zavazadel už jsme jenom čekali na naše letadlo do Prahy a těšili se domů. .Byly to opravdu jedny z nejlepších zážitku a jsem rádi,že se zrovna nám naskytla taková příležitost a jsem si jistý, že bychom litovali, kdybychom tenkrát naší paní učitelce řekli „my nikam letět nechceme”.

Za oba účastníky zahraniční stáže v partnerské škole v Riscle ve Francii - Matěj Hykl, 4.A

fr2

fr4

fr5

fr6

fr7
fr8
fr9
fr10

Střední vinařská škola Valtice,
příspěvková organizace

Sobotní 116, 691 42 Valtice

  • Identikátor školy 
    REDIZO / IZO: 600 014 177 / 110 251 059
  • Právní forma: příspěvková organizace
  • IČO / DIČ: 606 80 318 / CZ 606 80 318
  • Spojovatelka: 
    519 352 402, 519 352 583, 519 352 594
  • info@svisv.cz

edookit