SVISV

O nás

Součástí školního hospodářství je kromě vinic i 8 ha sadů, kde se v rámci rozšíření znalostí o pěstování ovocných stromů a zásad bio zemědělství starají studenti o školní sady, ve kterých jsou pěstovány švestky, broskve, jablka, hrušky meruňky a třešně. Jelikož je více efektivní ovoce přirozeně zužitkovat než jej nabízet k prodeji, byla za finančního přispění naší školy a jejího zřizovatele Jihomoravkého kraje postavena vlastní pálenice a lihovar.

Výstavba pálenice byla zahájena 1. 6. 2012 a již za 3 měsíce na první školní den 1. září 2012 byla oficiálně otevřena. Celková částka k vybudování školní pálenice a lihovaru byla 6 mil. Kč. Pálenice zpracuje asi 32 000 kg ovoce, a z něj následně lihovar vypálí 900 laa (litrů absolutního alkoholu). Destilační zařízení, na němž probíhá výroba ovocné pálenky pochází od společnosti Destila Brno s termoregulací od společnosti Terms České Budějovice, dokáže vypálit celý svůj objem, tj. 300 l za 2 - 3 hodiny.

Nejen ovocné stromy a jejich pěstování slouží k výuce a praxi studentů, ale právě i samotný provoz pálenice a lihovaru. Praxe je povinná pro studenty všech ročníků v oboru vinohradnictví a zahradník se zaměřením na vinohradnictví. Studenti naší školy mají jedinečnou šanci se seznámit s technologickým procesem výroby destilátů i s dalšími kroky nezbytnými při výrobě pálenky od zpracování, lahvování, kolkování až po macerování ovoce.

V roce 2012 byla na Ministerstvo zemědělství podána žádost o registraci pro podnikání v ekologickém zemědělství. V současnosti je systém obdělávání sadů přizpůsoben podmínkám přechodného období, tzv. konverze. Jedná se o přechod z tradiční zemědělské výroby na ekologické zemědělství způsobem uvedeným v žádosti o registraci. Přechodné období bude ukončeno letos, tj. v roce 2015.

Naše destiláty vyrábíme v limitovaných edicích od 30 až do 500 kusů a můžete si je zakoupit na našem e-shopu či ve Školní prodejně Rolnička. Pálenky jsou vyrobeny z kvalitního vyzrálého ovoce. Díky šetrnému zpracování s velkým podílem ručních prací (sběr, odpeckování, třídění, drcení) a špičkové destilaci jsou pálenky velmi jemné, čisté s osobitým charakterem daného ovoce.