SVISV

Lihovar - základní informace

Technologie výroby našich destilátů

Zpracování ovoce - kvašení

Výroba destilátu začíná příjmem ovoce a jeho tříděním. Podmínkou je ovoce vysoké zralosti, zcela zdravé a čisté bez příměsí nečistot (travin, listí apod.). Ovoce se zpracuje na surovinu vhodnou pro kvašení - v případě peckovin (švestka, meruňka, broskev, višeň, třešeň) jsou plody odpeckovány, v případě jádrovin (jablka, hrušky) se ovoce drtí. Takto vzniklé hmoty putují do neprodyšně uzavřených kvasných nádob, kde bez přístupu vzduchu a za pečlivé kontroly dochází ke kvašení. Jako podpora tohoto procesu jsou používány kulturní kvasinky, které zvyšují výtěžnost a chuťové a aromatické vlastnosti produktu. Kvašení je nejdůležitějším prvkem v celém výrobním procesu. Kvašení v žádném případě neurychlujeme.

Destilace

Kvas se vývěvou dopraví do samotného srdce lihovaru – destilačního kotle s rektifikační kolonou, kdy se z kvasu jediným procesem získává až 3 x destilovaná pálenka s typickou vůní a jemnou chutí.

Při destilaci je samozřejmostí dodržování technologické kázně:

  • na začátku, bezprostředně po dosažení destilační teploty, se odeberou metylové složky (úkapy)
  • při vlastní destilaci je důležité s maximální přesností udržovat teplotu
  • pro úspěšné zakončení destilace je nenahraditelná "citlivá ruka" destilatéra (jedná se o moment získání buketu pálenky a na druhé straně hrozí proniknutí vyšších alkoholů (přiboudlin) do produktu)

Čerstvě vypálený destilát má poměrně vysoký stupeň lihovitosti (60 % - 65 %), destilát je nutné v prvé řadě nechat náležitě odvětrat (několik měsíců až let odpočívá, dozrává, jeho chuť se vytřibuje a vůně zjemňuje) Dle potřeby se destilát dále upravuje - ředí se na deklarovanou lihovitost (42 % resp. 50 %) speciálně upravenou pramenitou vodou.

Finální úpravy

V konečné fázi stáčíme pálenku do lahví různých objemů (od 0,04l až do 5l) a tvarů (klasické sériové láhve, foukané sklo, zábavné sklo). Následuje etiketování a u objemů nad 0,1l i nezbytné kolkování lahví. Vedle běžné nabídky se specializujeme na individuální přání zákazníků - balení lahví do dárkových kazet a velice oblíbené gravírování lahví, ať již pro firmy nebo pro jednotlivce.

Správná konzumace destilátů

Konzumační teplota stejně jako u červeného vína je pokojová, při které skutečný labužník ocení kompozici jemné chuti a vůně ušlechtilého ovocného destilátu. Teplota kolem 18 stupňů dává vyniknout všem přednostem kvalitní pálenky.

Je tedy zcela mylné domnívat se, že se ovocné destiláty mají podávat vychlezené a uchovávat při teplotách pod bodem mrazu. Při nižším stupni lihovitosti (cca pod 45 %) dochází při podchlazení destilátu k zákalu (tzv. opalescenci), který je přirozenou vlastností kvalitního ovocného destilátu, není však žádoucí z hlediska estetického. Abychom tomuto jevu předešli ovocný destilát v našem lihovaru vymražujeme – tím získáme odbourání vzniku opalescence a zjemnění chuti.

Na zdraví, přátelé!