SVISV

Ochutnávka čokolády

Dne 11.12. 2013 proběhl u nás ve škole výukový program Hořká chuť čokolády. Program vedl lektor Centra globálního rozvojového vzdělávání NA ZEMI, který studenty metodou pracovních aktivit seznámil s pěstováním kakaa jako základní suroviny na výrobu čokolády, jeho zpracováním, následnou distribucí a dalším prodejem. Studenti se seznámili s nehospodárností a nerovností v jednotlivých fázích výroby, s vykořisťováním domorodců a malovýrobců na počátku výroby a globalizací v produkci a prodeji, zneužíváním dětské a otrocké práce v rozvojových zemích produkujících kakao. Zjistili možnosti ovlivnění obchodu s čokoládou postojem člověka jako kupujícího např. prostřednictvím fair trade a doufám, že si alespoň trochu uvědomili svoji spoluzodpovědnost za svět.
Součástí byla i degustace čokolády, která celou problematiku osladila, vyhrála čokoláda ze Švédska ( jejím producentem byl nadnárodní americký komplex, jehož součástí je např. i Nestlé).          
Ing. Jan Kowolovski


Cokolada